Ayçekirdeği Patozu

Ayçekirdeği Patozu

Çift yönlü zincirli götürücülü ay çekirdeği patozu ay çekirdeği kafalarını sıkıştırma ve sürtünme olmadan üzeri açık şekilde batöre ilettiği için tanelerde çatlama, kırılma, boyasının çizilmesi lekelenme gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırıp ürün kalitesinin düşmesini ve ürün kaybını önlemesidir.

Çift yönlü zincirli götürücülü ay çekirdeği patozu ay çekirdeği kafalarını sıkıştırma ve sürtünme olmadan üzeri açık şekilde batöre ilettiği için tanelerde çatlama, kırılma, boyasının çizilmesi lekelenme gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırıp ürün kalitesinin düşmesini ve ürün kaybını önlemesidir.

Zincirli götürücülerin kullanıcıya daha yakın olması daha kısa zamanda daha fazla ürünün elde edilmesini sağlamaktadır. Üç dört gün kurutulan Kafadan 1 Saatte 1500 Kg. Ortalama Çekirdek Çıkarma Kapasitesine Sahiptir.

Ayçekirdeği kafalarının götürücülere daha düzenli ve sürekli atılacağı için makinadaki yıpranmayı ve traktördeki aşırı yakıt sarfiyatı önlenmektedir. Çalışanların daha güvenli bir ortamda çalışmasını sağlar.

KULLANIM TALİMATI

1. Pistonlu ay çekirdeği patozunu traktörün hidrolik çıkışı çift yönlü olanlar kullanabilir.
2. Makine çeki oku ile traktöre bağlanmalı, şaft boyu çeki oku üzerinde bulunan deliklere göre ayarlanmalıdır.
3. Rulman yatakları üzerinde bulunan gresörlükler günde bir defa yağlanmalı, hava aspiratörü günde iki defa yağlanmalı, taşan yağlar kayışa temas ettirilmeden temizlenmelidir.
4. Makinenin üzerinde ve baturun üzerinde bulunan tüm cıvata ve somunlar sık sık kontrol edilmeli, (özellikle ilk çalışmadan önce) gevşeyen cıvata ve somunlar sıkılmalıdır.
5. Zincir ve Kayış gerginlikleri kontrol edilmeli, gerekli görülür ise gerdirilmelidir.(Aşırı gerginlikten kaçınılmalıdır.) Kayış gerdirme(Sıra ile)
a) Zincir; Kriko profili üzerinde bulunan zincir yatağındaki dört adet saplama civataları gevşetilerek yatağın kızak üzerinde aşağıya kayması sağlanarak, gerginlik zincir boşluğu vermek suretiyle sağlanır.
b)Alt eksantrik milinde bulunan iki adet, yataktaki dört adet cıvata somunu hafif gevşetilir. Gerdirme civataları ile ön ve arka yatak eşit oranda kayış gerginliği kontrol edilerek ayarlanır. Gevşetilen civatalar tekrar sıkıştırılır.
c)Bu işlemler bittikten sonra hava aspiratörünün üzerinde bulunan dört adet saplama somunları gevşetilir.Kayış gerginliği kontrol edilerek tekrar sıkılır.
6. Elek ayarı: Elek üzerine dökülen çekirdek ve yaprakların akışı yavaş ise makinenin arkasında (batör tarafında) ön ve arkada bulunan eleği üzerinde taşıyan makaraların milleri hafif gevşetilir sonra `U`nun içinde kaynaklı bulunan lamanın altındaki somun gevşetilir. Lamanın üstünde bulunan somun sıkılarak eleğin arkasının (batör tarafının) yukarı kaldırılması sağlanarak akış hızlanır. Bu işlem sağ ve sol iki makarayla eşit miktarda kaldırılması yapılır. Çekirdek elek üzerinden elenmeden hızlı akıyor ise, elek arkası aşağıya indirilmek sureti ile tekrarlanarak gevşetilen miller sıkılır.
7. Kurutulmamış Ay Çekirdeği kafaları ile hasat yapılırken dövücü lastiklerin açısı azaltılıp dövme işleminin artırılması sağlanır.
8. Makinaya gerektiğinden fazla gaz (Devir) verilmemeli, aksi taktirde kafa parçalanması fazla olacağından, sanıldığının aksine makinenin mevcut kapasitesini düşürmekte ve elek üzerindeki akışı ve elemeyi azaltmaktadır.
9. Makine çalıştırılmadan ve devrini almadan kafa atılmamalı, batura sert cisim kaçırılmamalı, makine durdurulacağı zaman bir müddet boşta çalıştırılarak elekte ve hortumda bulunan ürünün boşaltılması sağlanır.
10. Makine çalışırken şaftın üstünden geçilmemelidir ve dönen aksamlardan uzakdurulmalıdır, Ayrıca muhafaza saçları çıkarılmamalıdır.